Државната компанија за производство на струја ЕЛЕМ го гради својот нов административен објект на аголот меѓу улиците „Македонија“ и „Мито Хаџивасилев -Јасмин“.

Новиот објект висок 29 метри, завршува со мала Триумфална порта на покривот. Идејното решение за овој објект е на архитектите Лазар Димов, Жарко Чаушевски, Стефан Смилевски и на архитектонското студио „Неимар инженеринг“.

Согласно естетиката на целиот проект „Скопје 2014“, фасадата на новата административна зграда на АД ЕЛЕМ е во неокласицистички стил, што беше и услов на распишаниот конкурс за идејно решение.

АД ЕЛЕМ во јуни 2015 година распиша тедер за завршување на објектот на кој доби компанијата Страбаг која го имаше и основниот договор за градба кој изнесуваше над 11 милиони евра. Меѓутоа првиот тендер за доизградба е поништен, како и вториот на кој исто така победи Страбаг. На третиот тендер договорот од нешто повеќе од 2 и пол милиони евра е доделен на компанијата ОЗОН ДООЕЛ увоз – извоз Скопје.

За да се изгради оваа и уште две згради во просторот околу хотелот „Бристол“, мораше да се смени Деталниот урбанистички план со кој се овозможи сечење на дрвјата и уништување на целиот зелен појас во тој дел од градот, што предизвика револт кај жителите, но и кај јавноста воопшто.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
17.445.995 €
Вредност во денари:
1.072.928.708 ден.
Вид на објект:
Зграда
Статус:
Во тек
Документација:
Преземете документи

Местоположба на објектот