Бронзените скулптури на два лава излени во бронза на западниот приод на мостот „Гоце Делчев“, се поставени во август 2010 година.

„Лавот е македонски симбол кој се провлекува во нашата историја уште пред нашата ера. Мојата замисла беше да го претставам лавот во реалистична положба и стражарски“, изјави Дарко Дуковски кој, заедно со сопругата Елена, го потпишува и овој објект од Скопје 2014.

Дарко и Елена Дуковски за прва награда на јавниот конкурс добиле 3.000 евра и авторски хонорар од 15.000 евра.

Самите скулптури на лавовите се високи пет метри и тежат по пет тони. Постаментите на лавовите, изработени од фирмата „Бетон“, се високи по 3,5 метри и на нив има релјефи со историски личности од ајдутскиот и од комитскиот период.

Леењето на релјефите за овие два и за следните два поставени лава на мостот се посочува во Вториот извештај за Скопје 2014 на Слаѓана Тасева и на Драган Малиновски, изготвен како проблематична исплата која го оштетила буџетот на општината.

Имено, во тендерската документација за лиењето на релјефите на четирите лава предвидена е вкупна површина од 74 квадратни метри, а излеени се 17,84 квадратни метри помалку, со што општина Центар, според извештајот, била оштетена за 133.800 евра.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
1.311.907 €
Вредност во денари:
80.682.250 ден.
Вид на објект:
Скулптура
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот