Мостот на уметноста е пешачки мост преку реката Вардар кој ги поврзува ГТЦ и кружната зграда на Јавното обвинителство.

Пуштен во употреба во април 2013 година, мостот е долг е 83 метри и широк 9,2 метри, со тоа што средишниот дел се проширува до 12 метри.

На него се поставени 29 скулптури на познати уметници и музичари, по 14 на секоја страна и една во средината.

Квалитетот и уметничкиот дострел на скулптурите, како и нивната бројност се предмет на дебата и критика во јавноста во контекст на проектот „Скопје 2014“.

Мостот го градеше скопската градежна фирма „Бетон“, според идејно решение на Коста и Викторија Мангаровски.

Изградбата е финансирана од општина Центар, што се посочува во

Првиот извештај за вмешаноста на општината во проектот „Скопје 2014“ на Слаѓана Тасева и Драган Малиновски како преземање активности што не се во надлежност на Центар, бидејќи „одржување и користење на речните корита во урбанизираните делови на градот е надлежност на Град Скопје“.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
2.342.194 €
Вредност во денари:
144.044.960 ден.
Вид на објект:
Мост
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот