Скулптура „Космоинтеграла - 2008“ од авторот Антони Мазневски, претставува монументала композиција од три дела што беше поставена пред платото на Македонската опера и балет.

Скулптурата е изработена од етернит - австриски материјал за покривни површини, кој, како што кажува и неговиот назив, е особено издржлив (етернити - вечност) и им се спротивставува на сите влијанија.

„Косомоинтергала“ е дел од првиот бран на проектот „Скопје 2014“ што започна со јавен конкурс на Министерството за култура објавен во 2008 година за поставување 35 скулптури во централното градско подрачје.

Во тие рамки се избрани и поставени скулптури на 26 автори.

За изработка на скулптуратата авторот доби парична награда од 30.000 денари, а за изработка на монументалната композиција над два милиона денари.

Достапни податоци за објектот

Вредност во евра:
33.177 €
Вредност во денари:
2.040.359 ден.
Вид на објект:
Скулптура
Статус:
Завршен
Документација:
Преземете документи

Инвеститори и изведувачи

Местоположба на објектот